Как да направя поръчка?

Поръчката през онлайн магазин е може би по-различна от това да закупите нещо във физически магазин, но ние се опитваме да улесним нашите клиенти максимално в това начинание.

1. Поръчай през сайта. Като онлайн магазин нашата основна цел е да получаваме най-много поръчки именно чрез платформата на сайта ни. За да поръчате онлайн, трябва първо да си харесате дадено бижу, което искате да закупите. Важно е да следите наличностите, защото е възможно понякога желаният от Вас продукт да не е наличен. На всяка продуктова страница има важна информация за наличността. Ако е изписано: "На склад", то това означава че продукта е наличен и може да бъде поръчан и изпратен. Ако харесаното от Вас бижу е изчерпано към момента, то ще бъде посочено в сайта "НЕ Е НАЛИЧЕН".

Поръчката е лесна и бърза. Може да поръчате като се регистрирате или без регистрация (спестява време). Нашата система събира основните данни, които ще са нужни, за да се свържем с Вас и да доставим поръчаното. За да закупите нещо, то първо трябва да натиснете бутона КУПИ, после избраният продукт отива във вашата кошница и след като сте избрали всичко, което искате да поръчате, отивате към кошницата и натискате бутона ПЛАЩАНЕ. Тогава вече се въвежда необходимата информация, важно е да се натисне бутона ПРОДЪЛЖИ. Едва тогава поръчката ще бъде успешна. 

2. Как да разбера дали съм поръчал успешно? 

Ако поръчката е успешна, то ние вече ще имаме предоставените от Вас данни и можем да започнем обработването на поръчката и съответно изпращането и. Ако всичко е минало, както трябва, то Вие ще получите автоматичен потвърдителен мейл за поръчката. Затова е важно вашият и-мейл адрес да бъде действителен и валиден. Винаги може да ни изпратите мейл или да се свържете с нас по телефона, ако мислите че не сте поръчали успешно.

3. Относно цената на доставката. Сайтът работи с автоматична система, която добавя цената на доставката всеки път при всяка поръчка и тя е фиксирана. Това означава, че дори поръчката Ви да е над 49лв. и да трябва да е безплатна доставката. То в полученият мейл и в кошницата ще пише, че трябва да се заплати доставката. Разбира се това не трябва да Ви притеснява.

4. Ще получа ли обаждане за поръчката? 

Ако имаме всички необходими данни за вашата поръчка, като име, телефон за връзка и информация къде и как да доставим, то ние ще Ви изпратим директно избраните продукти, без да се обаждаме допълнително. Ако обаче имаме неясноти най-вече относно мястото на доставката, дали да е до адрес или до офис, и ако е в офис до кой точно офис, то ние ще Ви потърсим, за да изясним най-добрият оптимален вариант за Вас.

5. Мога ли да поръчам по друг начин?

Да разбира се, освен през сайта може да поръчате на мейл адрес, със съобщение в скайп или пък към нашата фейсбук страница. За да е успешна поръчката просто трябва да ни предоставите необходимата информация за получател и за доставката, освен това трябва да разберем, кое точно искате да поръчате. Може просто да ни изпратите линк към продукта или да копирате специфичният код на този артикул. Може да поръчате директно и на телефон. Това обаче става само през работните дни и в работното време.