Мъжките гривни и тяхната история

В наши дни бижутата са от съществено значение за визията, както на мъжете така и на жените. Сред тях важно място заемат точно гривните. Но знаете ли, че относно тях има истории, които свидетелства, че те се употребяват от много години и то не само като украшения. Гривните са бижу, което сега всички дами носят с удоволстие, а пък мъжете са го превърнали в основно украшение заедно с часовникът. Но не винаги нещата са били точно така. Първите гривни са създадени може би около 2300 г. преди новата ера, те се носят от жителите на Южна Месопотамия близо до поречието на р. Нил. Тези народи са наричани в историческите източници като шумери. Преди да започнат мъжете да носят гривни, по онова време те са носени основно от жени в комбинация с колиета и бижута за глезените. С всички тези неща по себе си, дамите са искали да покажат своите възможности и богатства на мъжете си.

Много гривни са открити на територията на Древен Египет. Там е съществувал обичай фараоните и всички хора като цяло да бъдат погребвани със своите най-хубави накити и бижута. А по това време, основните украшения са точно гривните. Също така гривни са открити и при развалините на Помпей. Вулканът Везувий унищожава целият град след изригването си, но въпреки това откритите гривни свидетелстват за развитието на цивилизацията и за начина на живот на хората там.

масивна мъжка гривна от древни времена, римска гривна

Точно в Древен Египет мъжете започват да носят масово гривни като те ги считат за специални амулети. Разбира се още от древността хората събират различни камъчета, които изглеждат по малко по-интересен начин. Впоследствие те започват да създават гривни и други украшения от тях, като вярват че имат определени магически свойства и пазят притежателят им от злото или пък дават допълнителна сила. С напредване на времето обаче и промяната в навиците на хората и най-вече в Древен Египет мъжете започват да носят гривните и други различни бижута като по този начин те показват своя просперитет и по-големи възможности в обществото. Бижутата се превръщат в символ на богатство, защото тогава не всеки е можел да има такива дарове от съдбата.

В Древен Рим и Гърция пък гривните са били изключително популярни. Те се носели много от мъжете и най-вече от всички войници. От тях били използвани като защита, но същевременно са и украса. Изработени основно от кожа, но покрити със злато или пък сребро. Точно от латински идва и сегашното английско наименование на гривните, на латински това означава ръка. Защото точно за защита на ръката са ги носели войниците. С течение на времето там и жените разбират колко добре им стоят тези бижута и започват също да ги носят само че в умален размер.

въжена гривна с закопчалка

През годините гривните се изработват от всякакви различни материали. Като се започне от мед, стомана и всякакви метали, преминем през кожа, дърво, кости, зъби, камъни, мъниста и се стигне до злато, сребро, силикон и други. В миналото гривните са били изключително популярни и в държави и страни, където през по-голямата част от годината се носят къси ръкави. Днес обаче не е така, гривни се носят по всяко време на годината, когато е студено и когато е горещо. Носят се от мъже и от жени, биват различни стилове и модели.